Satey sedap.
BAHAN-BAHAN
-600 g daging lembu/kambing/ayam yang tiada berurat
-150 g ketumbar serbuk
-1 sudu makan jintan halus serbuk
-2 sudu makan kunyit serbuk
-200 g gula pasir
-beberapa batang lidi satey
-garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN(a)
(Digiling halus)
-2 sudu makan jintan kasar, direndam dahulu
-6 cm halia
-6 batang serai
-50 g lengkuas
BAHAN-BAHAN(b)
(Dicampurkan)
-100 ml air sejuk
-100 ml minyak kacang
CARA-CARA
1. Potong daging kecil-kecil anggaran selebar ½ cm, panjang 2 cm dan setebal ½ cm setiap satu.
2. Gaulkan daging dengan bahan (a) hingga rata. Tambahkan gula. Gaul lagi. Kemudian tambahkan ketumbar, jintan halus dan kunyit serta garam secukup rasa. Gaul rata-rata dan biarkan selama 30 minit.
3. Cucukkan 4-5 keping daging pada sebatang lidi. Buatlah begini sehingga habis.
4. Siapkan tempat membakar satey. Gunakan api yang sederhana panas. Bakarkan satey ini sambil merenjis renjiskan minyak padanya dua atau tiga kali sambil membalik balikkannya sehingga masak.
Siap 1 resepi. boleh cuba, kalau tak sedap bley test 'quens hotel punya'.
Post a Comment